Fájlkezelő mappáinak bemutatása

A tárhelyünk menedzselésének elengedhetetlen kelléke, a Fájlkezelő alkalmazás.

A fájlkezelővel alternatív módon tudja weboldalának első elemeit feltölteni, szerkeszteni, fájl vagy tulajdonos jogosultságait módosítani, esetekben törölni azokat.

Első lépésben, kattintsunk a DirectAdmin – Fájlkezelő menüpontra, és várjuk meg, míg betölt az ablakba a fájlrendszer.

A ROOT mappák és a fájlrendszer bemutatása:

 • Domains: A tárhelyre felvett domain neveid strukturált mappái.
 • IMAP: Imap leveleinket, fiókjainkat találhatjuk meg itt. Bővebben az IMAP működéséről: Wikipédia
 • MAIL: Levelezésünket találhatjuk itt meg. A levelek egy fájlon belül vannak elhelyezve, attól függően, hogy az Beérkező vagy Kimenő levél e.
 • public_html: Egy parancsikon, amely az Elsődleges Domain -public_html könyvtárára mutat.

FONTOS! Az itt található mappák neveit ne változtassuk meg, illetve ne töröljük, helyezzük át!, mert működésbeli problémákat fog okozni!

A weboldalunk szerkesztéséhez kattintsunk a Public_Html symlinkre.

Ez a public_html ikon egy úgynevezett Symlink, amely a Domain Beállítások alatt kiválasztott és Alapértelmezettnek beállított domain név mappájára mutat. A symlink hasonló a Windowsból már jól ismert parancsikonhoz. Az ilyen symlink mappákat a rendszer a sárga mappán található nyíllal jelzi. Természetesen a bal oldali mappastruktúrában a domain nevekhez tartozó public_html mappák külön – külön is kereshető és elérhető. Viszont a public_html symlink kizárólag egy domain névre állítható be!

Symlinket jelző ikon

Tehát az alábbi képernyőt kell, hogy lássuk, miután rákattintottunk a fenti Public_html symlink parancsikonra:

Az itt látható mappák, fájlok értelmezése:

 1. cgi-bin: A cgi-bin egy programozási technikai. A cgi forrásfájlokat ebben a mappában kell elhelyezni. Bővebben a cgi-bin technikáról: wikipédia
 2. 400.shtml: 400-es Hibakód – Hibás kérelem.  Jelentése: A szerver képtelen volt értelmezni a kérelem (a kért oldal megjelenítésének) szintaxisát. (A számítástehcnikában egy programozási nyelv szintaxisa azt a szabályrendszert jelenti, amely meghatározza, hogy az adott nyelvben hogyan lehet az egyes nyelvi elemeket, utasításokat létrehozni.)
 3. 401.shtml: 401-es Hibakód. – Nincs hitelesítve. Jelentése: A kérelem hitelesítést igényel. A szerver bejelentkezés után megtekinthető oldalak esetén adhatja vissza ezt a választ.
 4. 403.shtml: 403-as Hibakód – Tiltva. Jelentése: A szerver visszautasítja a kérelmet (az oldal megjelenítését). Ha azt tapasztaljuk, hogy a keresőrobot ezt az állapotkódot kapta, miközben a webhely elérhető oldalait próbálta feltérképezni, valószínű, hogy a szerver blokkolja a hozzáférést a keresőrobot számára.
 5. 404.shtml: 404-es Hibakód – Nem található. Jelentése: A kért oldal nem található. Amennyiben ez az állapotkód jelenik meg azoknál az URL-címeknél (webcímeknél, hivatkozásoknál), amelyeket a keresőrobot megpróbált feltérképezni, valószínű, hogy a robot egy másik oldalról (vagy másik weblapról) származó érvénytelen (elavult vagy helytelenül megadott) linket követett.
 6. 500.shtml: 500-as Hibakód – Belső szerverhiba. Jelentése:  A szerver hibát észlelt, így nem tudja teljesíteni a kérelmet (a kért oldal megjelenítését).
 7. index.html – Köszöntő weboldalának forrásfájlja.


A domains mappa bemutatása:

A domains mappa tartalmazza tematikusan a tárhelyen kezelt domain neveket. A domain kiválasztásához kattintson a kezelni kívánt Domain nevére a domains mappában, hogy a következő lapon a domain névhez tartozó web és rendszer mappákat kapjuk:

A domain névhez tartozó mappák bemutatása:

 1. .htpasswd: a jelszóval védett útvonalak tárolására szolgál.
 2. logs:  hiba és egyéb logok tárolására szolgál.
 3. private_html:  SSL (https) kapcsolat esetén a weboldalának forrásfájljait itt kell elhelyeznie. Bővebb információ: Domain Kezelése
 4. public_ftp: a publikus ftp kapcsolatokhoz használható fájlok tárolására alkalmas mappa.
 5. public_html: a nyilvános weboldalának forrásfájljait itt kell elhelyeznie.
 6. stats: statisztikájához tartozó adatok tárolására szolgál.

Mappa struktúrák:

 • .php [770]
 • backups [700]
 • domains [711]
  • domain.tld [711]
   • .htpasswd [755]
   • awstats [755]
   • logs [700]
   • public_ftp [711]
   • public_html [755]
   • stats [755]
 • Maildir [770]
 • imap [770]
  • domain.tld [770]
 • public_html [777] (symlink)
  .bash_logout [644]
  .bash_profile [644]
  .bashrc [644]
  .shadow [640]

Szürke Színjelölés: Opcionális, csak elérhető Awstat szolgáltatás esetén létező mappa.
[770]: Mappa attribútum értékét jelöli, nem tartozik a mappa nevéhez.
Dőlt jelölés: Fájlnév.