Mi az FTP?

Az FTP, azaz a File Transfer Protocol egy állományátvitelre szolgáló szabvány. FTP azonosító és jelszó birtokában vagy speciális Anonymous (névtelen – nem igényel felhasználónevet és jelszót) kapcsolat beállítását követően távoli szerverek tartalmát menedzselhetjük azon keresztül.

Az FTP használata igen egyszerű módja annak, hogy a felhasználónévvel és jelszóval védett mappához távolról hozzá tudjunk férni és fájlokat tudjunk feltölteni, letölteni, módosítani, törölni.

Hogyan működik az FTP?

Az FTP az átvitelre két külön csatornát alkalmaz. Ezek közül az első a parancs-csatorna, amely a 20-as porton kommunikál és amelyet mindig a kliens épít fel a szerver felé az FTP kapcsolat megnyitásakor. Ezen keresztül fogja a kéréseket küldeni, illetve a kérésekre adott állapotkódokat és hibaüzeneteket visszaküldeni. Párhuzamosan a fájlok átvitelére egy új adat csatornát nyit a 21-es porton, amelyen keresztül az adatmozgatást végzi. A szerver minden egyes fájl átviteléhez külön adat-csatornát nyit, amelyet annak befejeztével mindig le is zár. Fontos , hogy amennyiben nagy sebességű internettel rendelkezik és nagyszámú fájlokat mozgat, úgy egyes tűzfalak a gyors és sok kapcsolatnyitást támadásnak érzékelheti. Ezért javasoljuk, hogy olyan klienst használjanak, amely alkalmas a kapcsolatok számának maghatározására.

További ajánlott dokumentációk: